oficiálne stránky 47 - ročnej tradície

43. ročník Pochodu vďaky SNP v Cigli a Handlovej

02.01.2018 17:53

V sobotu 20. januára 2018, už štyridsiaty tretí raz, sa koná Pochod vďaky SNP v Cigli a v Handlovej, venovaný pamiatke obetí nešťastného 13. januára 1945. Vtedy zavčas ráno obec Cigeľ obsadilo trestné komando, skoro všetkých mužov zaistili v krčme u Murára, vypočúvali a odvliekli na gestapo do Prievidze. Bola to krutá daň za to, že obec pomáhala partizánom z oddielu MAJOR, ktorý operoval v pohorí Vtáčnik nad Cigľom.


Dve bežkárske (záleží od počasia) a štyri pešie trasy Pochodu vďaky smerujú z Cigľa na Biely kameň, na Jančekovu skalu, alebo do Handlovej. Slávnostné otvorenie je v Cigli pri Pamätníku padlých o 9:30 hod, účastnícky poplatok je 3 alebo 1 euro, prezentácia je od siedmej, štart priebežný, doprava individuálna alebo autobusmi z Handlovej  do Cigľa, resp. z autobusovej stanice v Prievidzi, nástupište č. 14 a späť do Prievidze. V cieli (v Cigli alebo v Handlovej) čaká všetkých registrovaných turistov a lyžiarov výborný guláš, účastnícky list a odznak. 


V minulom, 42. ročníku Pochodu vďaky SNP, počet registrovaných účastníkov na Pochode prekonal po prvýkrát hranicu 2000. Organizačný výbor Pochodu vďaky pod vedením pána starostu Cigľa Štefana Mjartana sa snaží aj tento rok urobiť všetko pre spokojnosť a bezpečie všetkých zúčastnených. Veríme, že sa Pochod vďaky aj v roku 2018 - 25 rokov od vzniku Slovenskej republiky, zaradí medzi najvýznamnejšie zimné turisticko-spoločenské akcie na Slovensku. Teší nás a zaväzuje veľký záujem účastníkov, ktorí prídu na toto podujatie, prídu po Vianociach a Novom roku, aby si uctili pamiatku padlých vo vojne, aby sa prešli vo voľnej prírode, aby sa stretli s priateľmi, aby si vychutnali nezabudnuteľné chvíle pri čaji a živej hudbe na Murovanej a Drevenej chate.

Dovidenia v sobotu 20. januára 2018 v Cigli!

© 2009 - 2020 pochodvdakysnp@gmail.com

Tvorba webu zdarmaWebnode