oficiálne stránky 47 - ročnej tradície

Stretnutie organizačného výboru desať dní pred Pochodom

09.01.2014 20:03

Na treťom stretnutí organizačného výboru vo štvrtok 9. januára 2014 boli dohodnuté ďalšie podrobnosti organizácie 39. ročníka Pochodu vďaky SNP. Príprava je dôkladná a oreganizátorom záleží na pohode a bezpečnosti účastníkov.  Desať dní pred Pochodom sa dá predpokladať, že v tejto dosť nezvyčajne teplej zimnej sezóne 2014 sa lyžiarske trasy nebudú dať použiť (sneh v teréne nie je a predpovede hovoria len o slabom snežení a teplotách tesne nad nulou, zamračenej oblohe a slabom vetre) https://www.shmu.sk/sk/?page=1186#tab.  

 

V roku 100. výročia 1. svetovej vojny a 70. výročia SNP je obzvlásť významné pripomínať si nešťastné obdobia našich novodobých dejín. Podstatou  januárových tradičných pochodov cigeľsko – handlovskou prírodou je spomienka a pocta tým, ktorí mali pravdu a bojovali za ňu, aj keď to bolo neisté a ťažké. Odvážne sa postavili proti štátnej a miestnej moci, naproti väčšine politikov, podnikateľov, organizácií, väčšine občanov. Mali vôľu a odvahu povstať proti vtedy deklarovaným,  vyšším  celospoločenským záujmom. Dokázali sa zastať utláčaných, skrývať a starať sa o prenasledovaných, podporovať a chrániť bojovníkov v ťažko dostupných terénoch.

Počas Slovenského národného povstania  v horách nad našou obcou, Cigeľ pôsobil partizánsky oddiel Major, ktorého jadro tvorili občania Cigľa. Za túto odbojovú činnosť bola kruto potrestaná celá obec . Pochod vďaky SNP sa každoročne koná na počesť obetiam nešťastného  13. januára 1945, kedy obec obsadil špeciálny oddiel SS, nemecké gestapo vypočúvalo a mučilo občanov, viacerých väznili a aj popravili.

Pochod vďaky SNP sa koná v horách medzi Cigľom a Handlovou v sobotu 18. januára 2014 už po tridsiatydeviaty krát, na počesť obetiam vojen a na pripomenutie tragického prepadu obce Cigeľ nacistami 13. Januára 1945. Počet účastníkov v poslednom období výrazne narastá, pretože sa radi vracajú a privedú vždy nových priateľov. Svedčia o tom čísla registrovaných návštevníkov z posledných piatich ročníkov: 662, 1383, 1379, 1786, 1857... Najvýznamnejšie zimné turistické a spoločenské podujatie  hornej Nitry dokazuje, že historické udalosti spred takmer sedemdesiatich rokov sa dajú pripomínať mládeži či starším súčasníkom mnohostranným spôsobom. Starostlivých organizátorov teší a zároveň zaväzuje, že na Pochode vďaky SNP, najvýznamnejšej zimnej športovo-spoločenskej akcii Hornej Nitry, pribúda každoročne niekoľko stovák priaznivcov z celého Slovenska i zahraničia. Príprava trás, informácií, suvenírov, občerstvenia,  bezpečia a pohody vyžaduje mnoho námahy a času...

Všetkých záujemcov srdečne pozývame, príďte znova či po prvýkrát aj vy do Cigľa na Pochod vďaky SNP  v sobotu 18. januára 2014, od 9:00 hod. Vyzerá, že už aj počasie bude pekné, zimné, takže očakávame opäť rekordnú účasť (aspoň dve tisíc!) a robíme čo sa len dá pre informovanosť, spokojnosť a bezpečnosť návštevníkov.

 Dobrými dôvodmi prísť sú v každom prípade:

  • Pocta obetiam prepadu obce nacistami 13. januára 1945
  • Sláva SNP – v roku jeho 70. výročia
  • Cigeľ – podhorská, povstalecká a banícka, 651. ročná obec
  • Pamätník padlých v Cigli – národná  kultúrna pamiatka
  • Izba revolučných tradícií - malé miestne múzeum
  • Turistický výstup – viacero trás s prevýšením až do 700 metrov, peši alebo na bežkách
  • Biely kameň – prírodná rezervácia s bukovými lesmi a skalnými prevismi pohoria Vtáčnik
  • 39 ročná tradícia – pohostinní a obetaví organizátori
  • Stretnutia – s priateľmi, významnými hosťami
  • Sprievodné akcie – dobrý guláš, účastnícke suveníry, hudba, zábava...

© 2009 - 2020 pochodvdakysnp@gmail.com

Tvorba web stránok zdarmaWebnode